Warmte Koude Opslag-netten

Op 10 oktober 2024 is de koppeling van de Warmte-Koude-Opslag van Bezuidenhoutseweg 30 (B30) aan Bezuidenhoutseweg 20 tijdens een feestelijke bijeenkomst in gebruik gesteld. In de animatie wordt de werking van die koppeling uitgelegd.

De animatie in deze video toont de werking van de koppeling tussen de verwarmingssystemen van Bezuidenhoutseweg 20 en 30 aan de Warmte-Koude-Opslag van nummer 30.

Koppelen Bezuidenhoutseweg 20 en 30

Een voorbeeld van het koppelen van WKO's betreft de koppeling tussen de gebouwen Bezuidenhoutseweg 20 en 30. Hierbij is de WKO van nummer 30 gekoppeld aan de verwarmings- en koelingssytemen van nummer 20. Deze koppeling is voor beide gebouwen voordelig doordat warmte- en koudebehoeften van beide gebouwen op een innovattieve manier worden benut. 

Op 10 oktober 2024 is het koppelen van de Warmte-Koude-Opslag van Bezuidenhoutseweg 30 (B30) aan Bezuidenhoutseweg 20 tijdens een feestelijke bijeenkomst in gebruik gesteld. 

EnergieRijk Den Haag benut de kennis en ervaring van deze koppelng bij het verkennen van koppelingen voor volgende innovatieve gebiedsgerichte aanpakken. 

EnergieRijk Den Haag op de Kaart geeft een beeld van de bestaande WKO-bronnen per gebouw in het werkgebied.

Lees ook het artikel over de Trias Terrastoria benadering voor effectieve WKO-systemen.

Efficiënt gebruik maken van Warmte-Koude-Opslag

WKO staat voor Warmte en Koude Opslag (WKO). Door het aan elkaar koppelen van losse WKO's ontstaat een WKO-net. WKO-netten leveren duurzame warmte en koude uit de directe omgeving aan de gebouwen die deelnemen aan EnergieRijk Den Haag en dragen bij aan het verminderen van het gebruik van fossiele energiebronnen.

Meerdere overheidsgebouwen in het werkgebied van ERDH beschikken over een WKO. Door deze te koppelen kunnen deze bronnen efficiënter worden gebruikt en kan het gebruik van warmte uit het warmtenet worden verminderd. Zo wordt het gebruik van (vaak fossiele) energie en uitstoot van CO2 voorkomen of sterk verminderd.