Gerenoveerde Provinciehuis Zuid-Holland voorbereid op WKO-koppeling

Het hoofdgebouw van de Provincie Zuid-Holland was bouwkundig toe aan modernisering en is daarom compleet gerenoveerd. Het gebouw is onlangs officieel geopend door Zijne Majesteit de Koning. Bij de renovatie is rekening gehouden met een toekomstige WKO-koppeling om het gebouw aan te sluiten op een WKO-net van EnergieRijk Den Haag.

Koning opent gerenoveerd Provinciehuis
Beeld: ©Provincie Zuid-Holland
Openingshandeling door Zijne Majesteit de Koning.

Energieneutraal door vernieuwende verduurzamingstechnieken en materialen

Het hoofdgebouw van de Provincie Zuid-Holland is nu energieneutraal. Er is gebruik gemaakt van vernieuwende verduurzamingstechnieken en materialen zoals driedubbele beglazing, duurzame dakopbouw, energieopslag in de bodem, gevelisolatie en zonnepanelen. Koelen en verwarmen kan tot een minimum worden beperkt. Het gebouw is zo ingericht dat het flexibel aangepast kan worden aan toekomstige technologische ontwikkelingen en behoeften. 

Circulaire materialen om verspilling tegen te gaan

Verder is er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen om verspilling tegen te gaan. Zo is bijvoorbeeld de geluidsisolatie gemaakt van Mycelium (worteldraden uit paddenstoelen) en zijn reuzenberenklauw, zeewier en koffiedik op verschillende manieren toegepast en in de wanden verwerkt.

Wandbekleding van zeewier
Beeld: ©Provincie Zuid-Holland
Wandbekleding van zeewier

Voorbereiden op toekomstige uitwisseling van warmte en koude

EnergieRijk Den Haag maakte van de renovatie gebruik door het gebouw alvast voor te bereiden op de toekomstige uitwisseling van warmte en koude met andere gebouwen.

Rik Altena, thematrekker WKO bij EnergieRijk Den Haag legt uit: "De provincie heeft tijdens de verduurzaming van het pand al rekening gehouden met een mogelijke aansluiting op een WKO-net van EnergieRijk Den Haag. Hiervoor is nu alvast een aankoppelpunt gerealiseerd, waardoor aansluiten in de toekomst mogelijk is. Op dit moment voeren we een quickscan uit voor een WKO-net tussen het gebouw van BNG en het provinciehuis. Zo kan mogelijk BNG straks ook gebruik maken van de WKO van het provinciehuis. Dat is duurzaam en zet een stap richting energieneutraliteit. Bovendien is het leerzaam hoe je extra gebouwen aansluit op bestaande WKO-netten."

Rik Altena
Rik Altena