Koude en warmte delen om energie te besparen

Overheidskantoren aan de Bezuidenhoutseweg 20 en 30 in Den Haag hebben vanaf 10 oktober hun verwarmings- en koelingsinstallaties aan elkaar gekoppeld en besparen zo op hun energierekening. Met deze innovatieve benadering van EnergieRijk Den Haag laten we zien dat met een gebiedsgerichte aanpak meer mogelijk is om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.

Onthulling maquette koppelen WKO Bezuidenhoutseweg 20 en 30 op 10 oktober 2024.
Beeld: ©ERDH
Op 10 oktober 2024 werd een maquette onthuld bij gelegenheid van het inwerking stellen van het koppelen van warmte- en koudesystemen van Buizendenhoutseweg 20 en 30. De onthulling werd verricht door wethouder duurzaamheid Den Haag Arjen Kapteijns, directeur PPS Facilicom Nathan de Ridder, ERDH opdrachtgever DGDOO Irene Coenen, Majorie Jans, RVB directeur T&P, tevens stuurgroeplid ERDH, Laura Zondervan, PBL, namens de gebruikers en ERDH-programma directeur Frans Deeleman.
Beeld: ©DWA
Bezuidenhoutseweg 20 en 30 in Den Haag hebben hun warmte- en koude installaties aan elkaar verbonden.

Extra stadswarmte niet meer nodig

Met deze koppeling levert nummer 30 in de zomer koude aan nummer 20 en krijgt daar, na het koelen, warmte voor terug. Die warmte slaat nummer 30 op in de Warmte-Koude-Opslag (WKO) zodat daar voldoende warmte is voor een volledige winter. Nummer 20 neemt alleen koude af als nummer 30 dat ‘over’ heeft. Als er geen aanbod van koude is vanuit nummer 30, gebruikt nummer 20 haar eigen koelmachine. Het resultaat is een duurzamer energiesysteem voor beide gebouwen en een geoptimaliseerde inzet van de WKO door de koppeling tussen de gebouwen. Extra stadswarmte is nu niet meer nodig.

Koude delen via de koppeling en daar warmte voor terugkrijgen zorgt zo voor een duurzame en goedkopere koeling voor nummer 20 en voor een duurzame en goedkopere verwarming voor nummer 30.

Directeur PPS Facilicom Nathan de Ridder (Bezuidenhoutseweg 30):

Als je samenwerkt moet je dat doen op basis van vertrouwen, met alle kaarten op tafel. De rol die EnergieRijk Den Haag hierin heeft ingenomen maakt dat we dat vertrouwen konden geven in plaats van enkel naar ons eigen belang te kijken. Hierdoor heeft de realisatie van de koppeling meer opgeleverd, zowel voor ons als voor onze buren.


De animatie geeft een indruk van de werking van de koppeling.
 

De animatie in deze video toont de werking van de koppeling tussen de verwarmingssystemen van Bezuidenhoutseweg 20 en 30 aan de Warmte-Koude-Opslag van nummer 30.

Geleerde lessen

Bij het totstandbrengen van de koppeling tussen Bezuidenhoutseweg 20 en 30 is veel geleerd:

  • Besteed in een vroeg stadium aandacht voor de ondergrond; voorkom dat je hiermee te lang wacht.
  • Let bij samenwerkingen erop dat zelfs bij een gelijk doel, andere belangen kunnen zorgen dat je niet dezelfde oplossing ambieert.
  •  Maak energieprojecten niet onnodig groot, begin als het kan met twee gebouwen en bouw dit zo mogelijk uit.
  • Visualiseer kansen in de omgeving, dat maakt het gesprek met betrokken veel makkelijker.
  • Ga bij bestaande aansluitingen op een warmtenet de samenwerking aan met de warmteleverancier; voor het verduurzamen van het warmtenet heb je elkaar nodig.

En gelet op de problematiek van netcongestie:

  • Maak haast met het realiseren van flexibel vermogen ten behoeve van netcongestie. 
  • Zie netcongestie ook als een kans, het biedt mogelijkheden om verdere stappen te maken met energiebesparing.